Tillverkning

ATT TILLVERKA EN DOCKA

Först måste man bestämma sig för vad slags docka man ska göra. Vad skall den kunna utföra och uttrycka? Ska den vara realistisk, ska den gestalta en känsla...
Vilken teknik passar bäst för det man vill att dockan ska kunna uttrycka.
Olika tekniker passar olika bra med tanke på dockans krav på rörelse. En marionett kan det t ex vara svårt att uttrycka precisa, hastiga rörelser med medan en handdocka inte ger det poetiska uttryck man eftersträvar
En docka kan tillverkas på olika sätt och man kan använda sig av olika typer av material. Skumgummi, trä, latex, papper etc.
Det är ett personligt val, vilket material man tycker bäst om att jobba med och vilken teknik som passar en bäst.
Kombinationen av dockans rörelse och utformande ger den dess uttryck.

SKULPTERING
Det är viktigt att inte låsa dockan i ett fast uttryck redan under skulpteringen. Då har man möjlighet att i undersöka hur dockans ansiktsuttryck förändras i relation till ljuset. Om man låser dockan i ett uttryck, till exempel att den skrattar med öppen mun, får åskådaren det svårt att själv läsa in känslor och sinnesstämningar hos figuren.
När man har skulpterat klart skall man kaschera huvudet.


KASCHERING
Att kaschera innebär att man lägger lager med lager av papper på varandra, varvat med lim. Till slut har man fått ett huvud som är väldigt hållbart trots att det är gjort av papper.
Om man har ett huvud som är väldigt enkelt skulpterat och utan en massa detaljer kan man kaschera på positiv form. Det vill säga direkt på leran.
Ofta gör man en negativ form att kaschera i. Då gjuter man av lerhuvudet i gips och får på så vis en form att lägga lager av lim och papper i.

KREDERING
Kredering är en grundering, blandad av krita och lim.
I vissa fall vill man att huvudet ska ha en alldeles slät yta, som av porslin och då målar man först ett lager med krederingen så att det fyller ut eventuella ojämnheter.
Sedan slipar man huvudet. Detta upprepar man varv på varv, först kredering och sedan slipning, tills huvudet har blivit alldeles slätt. Men det är inte alltid man vill ha en helt jämn yta. Då räcker det med att man grunderar en gång.

KROPPEN
Kroppen på en docka ser ju också olika ut beroende på vad för typ av docka man ska bygga.
På en handdocka är det själva kostymen som är kroppen och händerna sitter fast i kostymen.
En marionett vill man kanske ska kunna ha mycket rörlighet och då behövs det flera delar i kroppen som gör att den t ex kan böja sig. Precis som vår egen kropp behövs delar som representerar axelparti, bröstkorg och höftparti.
En stavdocka kan bestå av ett axelparti, armar och händer.